Subali (Cerita Sunda)

SUBALI

“Saalus-alusna Jelema Nyaéta Jelema Anu Méré Mangpaat ka Sasama”

Kacaritakeun Subali dibabarkeun ngaliwatan buuk indungna, kukituna dibéré ngaran Bali atawa Subali. Sanggeus déwasa, Subali jadi raja bangsa Wanara di Karajaan Kiskénda, sedengkeun Sugriwa minangka wawakilna.
Subali sarta Sugriwa nyaéta sapasang Wanara kembar anu dilahirkan ku saurang ibu, tapi béda bapa. Duanana pada-pada putra déwa. Subali nyaéta putra Indra, sedengkeun Sugriwa mangrupa putra Surya.
Subali sarta Sugriwa lahir ka dunya normal siga nu sejen, miboga ngaran Guwarsi jeung Guwarsa. Maranéhanana ngabogaan lanceuk awéwé ngaranna Anjani. Tiluanana mangrupa anak Resi Gotama sarta Déwi Indradi anu cicing di Pertapaan Agrastina.
Dina hiji poé Anjani, Guwarsi, sarta Guwarsa guntreng marebutkeun cupu indungna anu kacida éndahna. Éta hal dipikanyaho ku Gotama. Indradi ogé digeroan sarta ditanya ti mana éta cupu asalna. Gotama sabenerna nyaho lamun éta cupu téh barang kahyangan milik Batara Surya anu ngaranna Cupumanik Astagina. Indradi anu sieun cicing teu daék némbalan. Gotama anu ambek alatan ngarasa dihianatan ngutuk pamajikanana jadi tugu. Manéhna tuluy ngalungkeun eta tugu jauh pisan, nepi ka murag di perbatasan Karajaan Aléngka.
Sanajan kaleungitan indung, katilu anak Gotama tetep waé ngaributkeun Cupu Astagina. Gotama ogé miceun éta barang buni pisan.Taya nu nyahoeun sasaha ogé, Cupu Astagina murag di hiji lahan kosong sarta robah jadi talaga. Guwarsi sarta Guwarsa barang nepi kai deukeut éta talaga gura-giru nyeburkeun diri rék néangan cupu anu murag ka jero éta talaga. Sabot kitu duanana robah wujud jadi wanara. Anjani anu kakara anjog ngarasa kapanasan. Manéhna ogé sibeungeut ngagunakeun cai talaga. Balukarna, beungeut sarta leungeunna robah jadi beungeut sarta leungeun wanara.
Anjani, Guwarsi, sarta Guwarsa ngadep Gotama jeung ngarasa hanjelu. Tiluanana ogé diparéntahkeun pikeun tapa mencilkeun diri. Anjani tapa di Talaga Madirda. Jaga manéhna papanggih jeung Batara Guru sarta nampa saurang putra ngaranna Hanoman. Guwarsi sarta Guwarsa anu geus ganti ngaran jadi Subali sarta Sugriwa unggal tapa di Gunung sarta Leuweung Sunyapringga. Éta tilu anak Gotama téh indit ka tempat tujuan séwang-séwangan. Luyu jeung bapa maranéhanana, Anjani tapa jeung dibuligir kawas bangkong, Subali ngagantung dina tangkal kawas kalong, sedengkeun Sugriwa ngangkat sukuna kawas uncal.
Subali panggih jeung Rahwana raja bangsa Raksasa ti Karajaan Alengka. Maranéhanana kungsi tarung alatan Rahwana datang pikeun ngelehkeun Karajaan Kiskenda. Tapi dina éta patarungan Rahwana éléh. Rahwana saterusna guguru ka Subali. Rahwana anu calakan sandiwara ngayakinkeun Subali yén dirina geus tobat. Subali ogé ngajarkeun Aji Pancasunya ka Rahwana. Manéhna ogé sok nasehatan Rahwana sangkan ngagunakeun élmu kasebut di jalan kebenaran.
Rahwana anu geus nampa élmu kakara boga niat nuluykeun pikeun ngawasa dunya. Leuwih tiheula manéhna satekah polah nyingkahkeun Subali anu dianggapna minangka panghalang. Manéhna ogé ngirimkeun gandekna anu ngaranna Marica pikeun nyamar minangka ladén Tara. Éta ladén palsu jelmaan Marica datang sarta ngalaporkeun ka Subali yén Tara saban poé disiksa Sugriwa. Sugriwa ogé ngungkit-ngungkit ngaran Subali unggal nyiksa Tara. Subali ambek ngadéngé éta laporan. Manéhna ogé ngadatangan Sugriwa di Kiskenda. Sugriwa nyerang tanpa ampun. Awakna dialungkeun nepi ka murag sarta kacepét dina sapasang tangkal asem kembar di penclut Gunung Reksyamuka. Subali saterusna cicing di Karajaan Kiskenda sarta nikah ka Tara saterusna lahir Anggada.

Perihal marlina2
Saya sedang bekerja di RS Ibu dan Anak Hermina Depok

4 Responses to Subali (Cerita Sunda)

  1. web site mengatakan:

    What i don’t understood is in truth how you’re no longer really much more well-preferred than you may be now.
    You’re very intelligent. You know thus considerably on the subject of this topic, produced me individually consider it from so many varied angles. Its like men and women are not involved unless it is something to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent. All the time maintain it up!

  2. Howdy are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own.
    Do you need any html coding expertise to make your own blog?
    Any help would be really appreciated!

  3. It’s very simple to find out any topic on web as compared to books, as I found this piece of writing at this web page.

  4. Chiropractor mengatakan:

    hello!,I really like your writing so much! share we keep up a correspondence more approximately your article on AOL?
    I need an expert on this space to unravel my problem.
    May be that’s you! Having a look forward to see you.

Mangga Bilih Bade Komentar

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: